De prea multe ori prioritizarea si time managementul ne vine de hac, dar cum putem totusi multiplica timpul astfel incat sa realizam mai multe?
In ultima perioada am fost complet coplesita de volumul mare de munca. Desi m-am considerat mereu un profesionist avansat in tainele time managementului, de data aceasta nu mi-a iesit.
O diminuare a volumului de munca iese din discutie, asa ca am inceput sa citesc despre tainele prioritizarii si ale eficientizarii muncii.
Asa am gasit un TED Talk al lui Rory Vaden care s-a dovedit a fi raspunsul tuturor intrebarilor mele.
Cu totii am auzit de Stephen Covey si a sa matrice a prioritizarii in care trebuie sa imparti taskurile dupa urgenta si importanta, insa uneori (si mai ales cand esti un antreprenor la inceput de drum) parca toate ard si parca toate trebuiesc facute.
Rory Vaden vine sa adauge o noua dimensiune acestui model si anume: semnificatia. Daca urgenta reprezinta cat de curand va avea impact task-ul respectiv (how soon), iar importanta reprezinta cat de mare va fi acel impact (how much), semnificatia reprezinta cat de mult timp va avea efect (how long).
Oamenii care pot privi toate taskurile din aceasta perspectiva tridimensionala se numesc multiplicatori (multipliers) pentru ca prin aceasta abordare ei reusesc sa multiplice timpul (intr-un sens abastract).
Multiplicarea timpului este echivalenta cu petrecerea timpului de azi pe taskuri care iti vor da mai mult timp maine.
Stiu ca unora dintre noi ne place sa taiem lucruri de pe lista de to do si ca aceste taskuri de impact sunt greu de taiat de pe lista de to do, insa in economia timpului petrecut in antreprenoriat (si nu numai) aceasta abordare te face mai eficient.
Aceasta gandire are la baza ideea de semnificatie, de impact: "Ce pot face azi ca maine sa fie mai bine?".
Iata cum procedeaza multiplicatorii. La o analiza a taskurilor, ei:
taie de pe lista taskurile inutile (care nici nu merita facute)
automatizeaza taskurile ce trebuiesc facute, dar care pot fi automatizate
deleaga taskurile altor persoane (sau invata pe alte persoane sa le execute)
decid daca un task trebuie facut acum sau mai poate astepta (ceea ce Vaden numeste "procrastinare intentionata"). Adica fac taskul potrivit la timpul potrivit.
Uitandu-te pe pasii de mai sus, poti observa cu usurinta ca diferentiatorul principal este acela ca ei investesc timp acum pentru o recompensa ulterioara (exact ca investitorii financiari).
Intr-o lume in care marea majoritate cautam acel "instant gratification", a munci azi pentru a castiga timp si rezultate maine este extrem de dificil.
Totusi mie imi place sa spun ca asta inseamna sa muncesti cu cap si pe indelete.
Iar la final te las sa vizionezi intreg discursul aici:
Kommentare