top of page

Black Friday tips & tricks (2)

Continuam seria de tips&tricks pentru Black Friday cu urmatorul canal de vanzari si marketing - Social Media. In primul rand as vrea sa lamurim care sunt principalele tipuri de social media.


Daca stam sa ne gandim ca termenul de social media se refera la acele site-uri si aplicatii care permit utilizatorului sa comunice si sa interactioneze cu altii, sa impartaseasca experiente si sa faca parte dintr-o comunitate, ne dam seama ca social media nu se limiteaza la Facebook, Youtube si Instagram.

In functie de clientul pe care il targetezi, in functie de pietele pe care vrei sa vinzi si in functie de ce produs/serviciu vinzi, este foarte posibil sa vrei sa fii prezent(a) si pe alte platforme de social media:

  • Social Networks - pentru conectare cu altii: Facebook, Linkedin, Twitter

  • Messaging Apps - pentru mesaje private: Whatsapp, Facebook Messenger

  • Photo/Media Sharing - pentru share de poze si alt tip de content media: Instagram, Youtube, Vimeo

  • Blogging & Publishing Networks - pentru share de continut lung: Medium

  • Interactive Apps - aplicatii interactive cu tot felul de caracteristici precum filtre AR/VR care iti permit sa faci share de continut: Snapchat, TikTok

  • Discussion Forums - sunt unele dintre primele forme de social media care au un format de tip Q&A in care raspunsurile la intrebari primesc voturi in functie de utilitatea lor pentru comunitate: Reddit, Quora

  • Bookmarking & Content Curation - pentru descoperire, salvare si share de continut: Pinterest

  • Review Network - pentru vizualizare si publicare de reviews: Tripadvisor

  • Social Shopping Networks - pentru cumparaturi online: Etsy, Faveable

  • Interest Based Networks - aduna comunitati in functie de interese: Goodreads

Primul pas pe care sa il faci este sa stabilesti foarte clar pe care dintre aceste platforme trebuie sa fii prezent(a). De exemplu, presupunand ca ai un restaurant, s-ar putea sa fie util sa ai prezenta pe Tripadvisor si sa faci reclame acolo. Daca ai o afacere in care poza de produs este frumoasa sau de mood (exemplu afacere de design de interior sau chiar moda si bijuterii), s-ar putea sa fie interesanta prezenta pe Pinterest.


Al doilea pas este sa iti raspunzi la intrebarea: cine este brandul meu in social media? (sau mai clar in engleza, what does my brand stand for in social media?). Cand vei gasi raspunsul vei stii foarte clar cum sa vorbesti cu publicul tau tinta, ce tipuri de colaborari sa faci (cu influenceri spre exemplu), ce tip de continut sa creezi.


Al treilea pas este sa iti stabilesti clar strategia de social media luand in calcul o prezenta constanta si de lunga durata alaturi de comunitatea pe care o vei construi in jurul brandului tau. Trebuie sa intelegem ca in social media utilizatorii nu sunt in mood de shopping, ci in mood de explorare, de discovery, de sharing. De aceea, daca te astepti ca dupa un an in care nu ai avut activitate pe social media, sa faci postari si reclame platite si sa vinzi, think again!


Desigur ca fiind Black Friday si ofertele fiind foarte atractive e posibil sa ai cateva comenzi bune, dar acei clienti pe care i-ai achizitionat in Black Friday nu iti vor deveni aproape niciodata clienti fideli. Deci, asa cum imi place mie sa spun, sunt un fel de wasted money.

De asemenea, daca in tot restul anului incercam sa fim eficienti in materie de cum cheltuim bugetele de promovare (eficienta fiecarui ban investit), in Black Friday abordarea trebuie sa fie putin diferita. Piata de online shopping este extrem de competitiva, iar in Black Friday competita atinge cote maxime. La fel si costurile per click, costurile per conversie, etc.


De aceea obiectivul tau in campania de Black Friday ar trebui sa fie altul si anume ca mesajul tau sa ajunga la cat mai multi oameni (public tinta).

Practic strategia ta si a agentiei de digital marketing cu care lucrezi ar trebui sa fie complet diferita in Black Friday versus restul anului.

Si inca un sfat aici: in targetarea reclamelor de Black Friday mergi catre prospectare de noi clienti si nu iti aloca cele mai mari bugete in remarketing (recomandarile sunt pentru 60% din buget alocat pe prospectare vs 40% pe remarketing).


Revenind la cele mai folosite platforme de social media (conform Statista 2022), hai sa vedem ce poti face ca sa maximizezi rezultatele de Black Friday pe Facebook si Instagram.


  • In Black Friday, social media este cel mai eficient in a crea anticipare pentru eveniment. De aceea perioada de dinainte de Black Friday trebuie folosita pentru a crea buzz pe social media

  • Ofertele de Black Friday ar trebui sa fie secrete pana in momentul in care incepe campania, de aceea trebuie sa iti imparti postarile si reclamele in doua: teasing (inainte de Black Friday) si campanie Black Friday (adica discount si oferte);

  • Obiectivele teasingului ar trebui sa fie achizitia de prospecti sau clienti inainte de Black Friday (implicit cu costuri mai mici) si testarea, ca sa vezi ce functioneaza (in materie de grafica, texte, creative, oferte, etc) si sa poti ajusta pana la campanie;

  • Trimite traficul intr-un landing page dedicat de Black Friday caci asa maximizezi conversia si ii dai utilizatorului exact ceea ce cauta: reduceri de Black Friday

  • Foloseste ideea de cadou. Inainte de Black Friday poti sa lansezi ghiduri de cadou in care poti face un sneak peek la ofertele de Black Friday. Poti folosi aceste ghiduri pentru a-ti creste baza de abonati (daca continutul din ghid e cu adevarat valoros). In timpul campaniei de Black Friday poti continua pe ideea de cadou, dar folosind tehnica “give one, get one” (cumperi un cadou si mai primesti inca unul gratuit pe care sa il oferi mai departe).

  • In texte si vizualuri foloseste ideea de limitare (scarcity) atat a ofertelor, stocurilor, cat si limitarea de timp (cu timere care sa cuantifice timpul ramas pana la expirarea ofertelor)

  • Foloseste cat mai mult content video. Dupa succesul TikTok, platforme mari ca Facebook, Youtube, Instagram au inceput sa promoveze ideea de videouri scurte. De aceea, reel-urile si short-urile au din ce in ce mai mult succes (inclusiv Netflix are acum sectiune de extrase scurte din filme, Short Laughs)

  • Incearca sa folosesti puterea emotiilor in ceea ce postezi ca sa cresti engagementul si viralitatea mesajelor. Un studiu efectuat de SocialFlow pe 1.6 milioane postari de pe Twitter, Facebook si Google+ a aratat ca 99% dintre postari au engagement mic sau zero. De aceea incearca sa bifezi cateva dintre emotiile care functioneaza cel mai bine pe social media: amuzament, placere, atentie, veselie, surpriza, speranta, fericire, afectiune, incantare si inspiratie

  • In reclame foloseste formate de tip patrat (poze si video) care pot fi folosite in toate locatiile: feeds, stories, etc

  • Foloseste hashtag-uri dedicate campaniei pe care sa le folosesti pe toate platformele. Inainte sa decizi ce hashtag-uri sa folosesti, fa un mic research si vezi care sunt cele mai cautate. Poti folosi atat hashtag-uri de brand (daca ai un brand cunoscut in piata), hashtag-uri pe un anumit subiect/tip de continut (precum #cadouripentruel sau #cadouribebe), dar si hashtag-uri specifice campaniei (precum #BlackFridaysale)

  • Mesajele trebuie sa fie clare, concise si sa raspunda la doua intrebari: “Ce vinzi?” si “La ce pret?”

  • Nu uita sa iti pregatesti profilele de Social Media pentru campanie: pune poza de cover cu Black Friday (in teasing poti folosi un cover de teasing care sa anunte discountul maxim si perioada campaniei), fa-ti update de Bio cu un link catre landing page-ul de Black Friday, posteaza un anunt legat de perioada campaniei si discountul maxim si pune pin la postare ca sa ramana in varful paginii de Facebook

  • Daca ai o afacere mica si nu iti permiti sa dai discounturi foarte mari de Black Friday, sau daca ai un produs care nu se vinde in Black Friday in mod deosebit, poti folosi giveaways. In felul acesta capitalizezi putin pe buzz-ul care se creaza in piata in aceasta perioada, si iti cresti si contul de Social Media prin like si share.

  • Creaza partneriate cu influencerii ca produsele si ofertele tale de Black Friday sa ajunga la cat mai multe comunitati loiale. Mai mult, daca ai un produs care se preteaza la asa ceva, poti face colectii impreuna cu influencerii sau dedicate lor:

Si pentru ca primesc des intrebarea: “Si ce fac dupa Black Friday ca sa nu mi se duca vanzarile in cap?”, iata si cateva idei de campanii pentru dupa Black Friday.
  • campanii cu date limita de livrare pentru cadourile de Craciun (de exemplu: "comanda produsele tale preferate pana pe 12 decembrie si ofera-le cadou celor dragi")

  • campanii de lichidari de stoc si lichidari de colectii

  • campanii de impachetari gratuite pentru cadouri

  • campanii de transport gratuit pentru comenzi

  • campanii cu cadou gratuit pentru comenzi

Foarte multe din sfaturile de mai sus sunt valabile in orice context si in orice campanie. De aceea iti recomand sa decizi ce iti este util, ce ti-ar aduce un beneficiu substantial si sa implementezi urgent.

Ramai pe faza caci pregatesc urmatorul articol din serie in care iti voi spune cum trebuie sa arate landing page-ul de Black Friday pentru maximizarea conversiilor.



Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page