top of page

Un singur truc care te va ajuta sa iti pui ideea de business in aplicare

Intotdeauna m-am intrebat de ce unii oameni ajung sa isi puna in aplicare ideile de business (unii chiar ajung antreprenori in serie) si altii nu.


In munca mea am intalnit persoane cu diverse idei de business si care, dupa ce am avut 1-3 intalniri in care au reusit sa obtina o claritate asupra a ceea ce vor sa faca, s-au blocat si nu au mai avansat. S-a intamplat asta chiar si in cazul celor cu idei cu adevarat bune, idei pe care doar etica si morala m-au impiedicat sa nu le implementez chiar eu incepand cu a doua zi.


Din dorinta de a-mi ajuta clientii m-am tot intrebat de ce se intampla asta. Asa ca am inceput sa studiez fenomenul.


Dupa cateva luni bune de studiu si analiza, am descoperit ca exista practic doua tipuri de oameni: doerii (cei ce fac) si challengerii (cei ce contesta).

Primii sunt cei care vin la mine si imi spun: “Am o idee de business. Invata-ma cum sa o pun in aplicare”. Challengerii sunt cei care imi spun: “Am o idee de business. Vreau sa imi spui ce parere ai: va merge sau nu?”


Primii sunt cei care isi fac un plan de actiune si nu lasa sa treaca nicio zi “nemuncita”. Challengerii sunt cei care, chiar si atunci cand au planul, incep sa il conteste, sa isi puna zeci de intrebari, sa mai ceara o opinie.


Primii sunt cei care au o idee si o pun in aplicare, ceilalti sunt cei care doar viseaza.


Primii sunt hraniti permanent de un FOMO obsesiv: teama de a nu scapa nicio oportunitate de business, teama ca va veni altcineva cu aceeasi idee si o va implementa mai repede…..sau mai bine.


Nu ma intelege gresit. Nu spun ca de maine sa te apuci sa pui in aplicare orice idee traznita iti trece prin cap, insa de maine apuca-te sa faci research, sa analizezi, sa testezi, sa perfectionezi idea, descopera care sunt oportunitatile, afla care sunt piedicile si cum le poti depasi. Gandeste-te de ce ai nevoie ca sa reusesti.


Stiu ca pare dificil insa exista un mic truc pe care eu il folosesc de fiecare data si care e de mare ajutor. Exista un pas care, facut apriori, te va ajuta sa dobandesti claritate asupra intregului proces.


Acest pas il reprezinta identificarea nevoii primare pe care acest business va trebui sa ti-o satisfaca.



Cand am facut primul meu business, aveam nevoie de bani. Deci orice analiza si orice plan de actiune pe care il faceam privea businessul din perspectiva financiara: voi face sau nu bani din el?


La al doilea business aveam nevoie sa imi demonstrez ca pot fi antreprenor de succes (dupa ce ratasem primul business). Am intalnit o multime de piedici (de la oameni care ma sunau sa imi spuna despre cei ce dadusera gres cu un business similar, pana la faptul ca era o idee care avea o bariera la cumparare extrem de dificila pentru client). Cu toate acestea am bifat o cifra de afaceri de 80.000 eur in primul an de activitate (stiu ca iti poate suna a peanuts insa daca te gandesti ca vindeam servicii cu un pret mediu de 30 eur, iti poti da seama cam cati clienti am avut in primul an).


Am proiecte pe care le fac si care nu imi aduc bani, insa imi hranesc alte nevoi: nevoia de a-i ajuta pe altii (asa cum eu nu am fost niciodata ajutata), nevoia de a invata abilitati noi, nevoia de a-mi testa limitele, nevoia de a crea conexiuni si legaturi personale, etc. Si de fiecare data cand imi vine o idee de business ma intreb: “What’s in it for me?”


Stiu ce vei spune:


“Dar….orice business trebuie sa faca bani!”

Poate ca da sau poate ca nu.


Daca nevoia ta este sa ii ajuti pe altii, te vei canaliza doar pe acest obiectiv, iar banii vor veni ca un rezultat, ca un bonus.

Daca vei identifica nevoia ta primara pe care o vrei satisfacuta prin respectivul business, vei stii care iti e busola si din ce perspectiva privesti reusita sau esecul businessului.


Acest mic truc te va ajuta sa scapi de sindromul challenger-ului si sa treci la actiune. Si viata ta nu va mai fi niciodata la fel.




NB: Acest articol ii este dedicat partenerei mele din businessul cu numarul 2, Dora - cea care m-a convins sa punem ideea in aplicare si cea care mi-a tinut moralul ridicat atunci cand simteam ca nu avem nicio sansa.



Postări recente

Afișează-le pe toate

Commenti


bottom of page