top of page

Ce e de facut cand ne pierdem focusul?

Cu totii avem momente in care ne pierdem focusul si asta se intampla cel mai frecvent atunci cand ne lasam coplesiti de "zgomotul de fundal" .


Mai exact, puterea ta de concentrare este maxima atunci cand ai spus DA unui singur lucru si ai ignorat toate celalalte lucruri la care ai decis sa spui NU.



"Marea majoritate a oamenilor nu au probleme cu puterea de concentrare. Au probleme cu luarea deciziilor" (James Clear)

Desi pare intuitiv si normal sa alegem un singur lucru asupra caruia sa ne concentram intreaga noastra atentie, de cele mai multe ori alegem multitasking-ul.


De ce ne place multitaskingul?


Pentru ca creierului nostru (cortexului prefrontal) ii place noutatea. Studiile au aratat ca atunci cand suntem stimulati cu noi taskuri se elibereaza un val de opioide endogene catre acele parti ale creierului nostru care se "hranesc" din recompense.

Pe scurt: ne place sa ne rasfatam cu distrageri ale atentiei.

Acesta este si unul dintre motivele pentru care preferam sa facem mai multe taskuri micute si usoare in loc sa ne concentram pe un task mare si complicat.



Si totusi cand e bun multitaskingul?

In cazul exercitiilor fizice.

Atunci cand facem exercitii fizice, sangele isi intensifica circulatia in creier ceea ce duce la o mai buna oxigenare si hranire a acestuia. Mai mult, se produc si o serie de chimicale care imbunatatesc memoria, problem solving-ul, decision making-ul. Totodata se elibereaza hormoni care cresc atentia, motivatia si focusul.


Astfel, exercitiile fizice genereaza munitie pentru creier, munitie pe care o poti folosi gasind rezolvari la cele mai mari probleme ale tale.


In cazul taskurilor obositoare, dar cu incarcare cognitiva mica.

Nu ti s-a intamplat niciodata sa gasesti rezolvare la o problema stringenta tocmai cand....erai la dus? Sau poate cand spalai vasele?


Atunci cand iti lasi mintea sa rataceasca in timp ce faci taskuri repetitive, iti ajuti rationamentul sa isi imagineze rezultate si alegeri diferite. Astfel generezi alternative complet out-of-the-box si la care nu te-ai fi gandit niciodata.


In cazul managementului supraincarcarii informationale din era digitala

Acesta este un trend nou aparut in era digitala care se numeste atentie partiala continua. Ea presupune trecerea mentala rapida prin diverse valuri de informatii in timp ce selectam doar acele informatii relevante pentru fiecare.


Suntem in permanenta constienti de toate informatiile care ne inconjoara si ne mutam atentia doar pe acele informatii care sunt interesante sau importante pentru noi.


Strategia lui Warren Buffett pentru concentrarea atentiei

1. fa o lista cu toate obiectivele tale
2. revizuieste lista si incercuieste top 5 obiective. Vei avea practic doua liste: una cu obiectivele incercuite si una cu restul obiectivelor
3. arunca lista cu obiectivele neincercuite si concentreaza-ti atentia pe cele incercuite. Abia cand ai bifat cele 5 obiective, poti incepe sa lucrezi la alte obiective din lista extinsa.

Alte metode prin care iti poti creste concentrarea si motivatia
  • masoara rezultatele si compara-le cu punctul din care ai plecat. In primul rand, faptul ca vezi ca progresezi te va ajuta sa iti mentii motivatia si in al doilea rand, faptul ca masori ceea ce faci te ajuta sa obtii un feedback asupra muncii tale.

"Lucrurile pe care le masuram sunt lucrurile pe care le putem imbunatati." (James Clear)
  • concentreaza-te asupra procesului, nu asupra rezultatului final. Acest lucru este cel mai usor de observat in cazul sportivilor de performanta: daca acestia s-ar concentra asupra castigarii unei medalii de aur, cum si-ar gasi motivatia de a mai concura dupa ce au castigat?

  • foloseste "mind-hacks" precum:

    • task-ul ancora (seteaza-ti in fiecare zi un singur task pe care trebuie sa il faci orice ar fi);

    • gestioneaza-ti energia nu timpul;

    • evita sa iti verifici e-mailul la prima ora a diminetii;

    • evita distragerile (da-ti telefonul pe silent, mergi intr-o camera pe care sa o poti incuia, etc);

    • lucreaza folosind full screen mode (astfel vei izola restul tab-urilor care iti pot distrage atentia);

    • pregateste-ti biroul cu tot ce ai nevoie si abia apoi aseaza-te la lucru;

    • incepe-ti ziua cu cel mai important task si tine-te de el pana il termini.


Iar daca nimic din cele de mai sus nu functioneaza, intreaba-te daca esti omul potrivit la locul potrivit.

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page