top of page

12 indicatori de baza pe care sa ii urmaresti in Google Analytics

Acum ca ai un business in online, probabil ca siteul tau este integrat cu Google Analytics si probabil ca te-ai pierdut deja printre multitudinea de indicatorii raportati in platforma (asa cum am facut si eu candva).


Mai jos iti spun care sunt cei mai importanti si cei mai utili indicatori pe care sa ii urmaresti, ce reprezinta acestia si unde ii gasesti.

Nota: acesti indicatori reprezinta baza unei intelegeri high-level a businessului tau. Iti recomand sa lucrezi cu un expert pentru a intelege toate detaliile si factorii care iti influenteaza rezultatele.


 
Users & Sessions

Ii gasesti la Audiences -> Overview. Acesti indicatori apar in diverse rapoarte si pot fi folositi ca si filtre, in sensul ca poti analiza diversi metrici calculati fie per users, fie per sessions. Userii sunt oamenii care iti viziteaza siteul, iar sesiunile reprezinta un grup de interactiuni pe care acesti oameni il au cu siteul tau intr-o perioada data.

Userii pot fi noi sau recurenti (ti-au mai vizitat siteul in trecut), iar Google stie sa faca aceasta diferentiere cu ajutorul cookie-urilor. Datele nu sunt insa 100% exacte caci daca userii folosesc device-uri diferite sau isi sterg sau isi blocheaza cookie-urile sunt considerati useri noi si diferiti. Sesiunile incep atunci cand userul intra pe site si se termina dupa 30 minute de inactivitate ale acestuia. Acest timeframe il poti modifica in functie de comportamentul utilizatorului tau.

 
Pages per Session & Average Visit Duration

Ii gasesti la Audiences -> Overview. La fel ca users si sessions, pot fi folositi ca filtre in diverse rapoarte din Google Analytics.

Pagini per sesiune reprezinta numarul mediu de pagini pe care userul le acceseaza in timpul unei vizite, iar durata medie a vizitei reprezinta timpul mediu al unei vizite.

Acesti indicatori sunt importanti pentru ca iti arata engagement-ul pe care utilizatorii il au cu siteul tau. De aceea asigura-te ca ai un continut suficient de relevant astfel incat vizitatorii sa isi doreasca sa consume cat mai mult din el si ca fiecare pagina ofera cai de acces si navigare catre alte pagini din site.

 
All Traffic & Traffic channels

Cati oameni ti-au vizitat siteul? Cati dintre ei au venit din Facebook? Acestea sunt intrebari la care vei gasi raspuns in Acquisition -> All Traffic -> Channels. Pentru o detaliere a surselor de trafic, tot aici vei gasi si sectiunea Sources.

Acesti indicatori sunt relevanti in special pentru a vedea de unde iti vin vizitatorii (respectiv de unde si cum afla oamenii de tine) si daca merg campaniile de media platita.

 
Bounce rate

Acesta este un indicator controversat caruia analistii ii acorda mai multa sau mai putina atentie. Eu personal il urmaresc ca si evolutie in timp, nu ca procent, si asta pentru ca este important sa vad in ce masura userii considera relevant contentul pe care eu il creez.

Bounce-ul este definit ca fiind o sesiune de o singura pagina care genereaza un singur request catre serverul Google Analytics.

Mai clar, daca un user ajunge pe siteul tau, nu face nicio actiune si apoi iese, este considerat bounce. Iar procentul de bounce (bounce rate) este procentul sesiunilor din total sesiuni site care au avut bounce.

Spre exemplu, daca bounce rate-ul este 80% inseamna ca 8 din 10 sesiuni din site-ul tau au bounce.

Ce inseamna asta? Inseamna ca vizitatorul nu a gasit ce cauta sau nu a fost atras/convins de ceea ce a gasit pe site sau a ajuns pe siteul tau dintr-o greseala.

Procentul de bounce variaza in functie de industrie si este foarte greu sa gasesti un reper, caci bounce rate-ul variaza mult chiar si de la un business la altul in cadrul aceleiasi industrii, de la o perioada la alta, etc. Insa, statistic vorbind, un bounce rate de peste 70% este considerat mare si ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru tine.

Gasesti acest indicator la Audience -> Overview sau detaliat pe fiecare pagina a siteului in Behavior -> Site Content -> All pages.

 
Average Time on Page

Acest indicator iti arata cat petrece un utilizator pe o pagina din siteul tau. Este un indicator care te ajuta sa vezi care sunt paginile cele mai citite, cele mai atractive, sau dimpotriva paginile unde utilizatorul are nevoie de timp sa parcurga toata informatia. Spre exemplu, daca vorbim de o pagina de blog acest timp trebuie sa fie cat mai lung, insa daca vorbim de un landing page in care clientul trebuie sa doar sa isi lase adresa de e-mail, timpul mediu ar trebui sa fie in principiu mai scurt.

Gasesti acest indicator in sectiunea Behavior -> Site Content -> All Pages -> Avg. Time on Page (column in table).

 
Landing pages & Exit pages

Aceste sectiuni sunt destul de intuitive: iti arata paginile prin care utilizatorii intra in siteul tau (prima pagina pe care o vede cand iti acceseaza siteul) si cele prin care il paraseste (ultima pagina pe care o vede).

Cu ajutorul lor vei vedea care sunt "portile" de acces, dar si paginile care nu starnesc suficient interes si il fac pe utilizator sa plece (pe acestea le poti optimiza).

Le gasesti la Behavior -> Site Content.

 
Audience Demographics

Aceasta sectiune din Google Analytics iti arata datele demografice ale vizitatorilor tai. Aici vezi varsta si sexul lor si iti poti da seama daca ai ajuns sau nu la publicul tau tinta. Le gasesti la Audience -> Demographics -> Overview.

Tot la sectiunea Audiences poti afla si alte detalii despre publicul tau precum geolocatie, limba, afinitati si interese.

 
Goals

Acesta este ultimul indicator si unul dintre cele mai complexe caci tu trebuie sa il setezi. Un goal iti arata care este obiectivul celor care iti viziteaza siteul, de aceea obiectivele variaza de la un business la altul.

In primul rand trebuie sa stabilesti care sunt obiectivele specifice business-ului tau si apoi sa le setezi in Google Analytics. Poti avea obiective de tipul: contactare whatsapp (daca ai buton de whatsapp in site), contactare prin e-mail, abonare newsletter, completare formular contact, etc.

Simplificand, putem spune ca fiecare call to action din siteul tau poate fi transformat (legat) intr-un goal, iar asta iti va arata care call to action functioneaza si care nu, respectiv ce isi doresc utilizatorii de la tine si ce nu.

Gasesti acest indicator in Conversions -> Goals.

 

Sper ca toate aceste explicatii sa iti simplifice intelegerea Google Analytics. Daca ai intrebari specifice, imi poti scrie oricand pe contact sau imi poti lasa comentarii la acest articol.




Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page