In ultima perioada apare din ce in ce mai des subiectul franciza in discutiile mele cu clientii: “merita sa iau o franciza sau nu?”.
Fie ca sunt persoane care vor sa porneasca in antreprenoriat prin achizitia unei francize, fie ca sunt antreprenori deja cu vechime care isi doresc altceva, subiectul starneste multe controverse si cel mai des sunt intrebata daca “merita sa iau o franciza sau nu?”. Raspunsul meu este “depinde”.
Franciza ofera un model de afaceri validat si functional aflat sub o umbrela de brand recognoscibil, dar vine si cu cateva dezavantaje. In acest articol voi analiza avantajele si dezavantajele achizitionarii unei francize pentru a va ajuta sa stiti ce va bagati si sa stabiliti daca este calea potrivita pentru calatoria voastra antreprenoriala sau nu.
Avantaje:
Cred ca avantajul cel mai atractiv este acela ca vei cumpara un brand cu reputatie consolidata si nu va trebui sa construiesti un brand de la zero (proces care, apropos, este extrem de costisitor si necesita timp si consistenta). Faptul ca exista deja un brand consacrat inseamna ca ai o baza de clienti sau de potentiali clienti de la care pornesti pentru ca afacerea beneficiaza de increderea si loialitatea pe care marca de franciza le-a castigat deja.
Vei sari etapa de start-up a afacerii. Modelul de business a fost deja testat si dovedit ca functioneaza, iar tu doar trebuie sa il aplici in piata ta ceea ce iti simplifica mult viata.
Al doilea cel mai atractiv avantaj in optica mea este acela ca franciza are la baza un sistem foarte bine pus la punct si usor de replicat in orice locatie/piata. Asta se traduce in usurinta cu care se instruiesc angajatii din fiecare locatie. De aceasta instruire se ocupa francizorul. De asemenea exista francize care fac si transfer de personal dintr-o locatie in alta atunci cand sunt blocaje (spre exemplu tocmai ti-a plecat un om esential in echipa si ai nevoie de un inlocuitor temporar).
Vei avea parte de suport in activitatea de marketing. Desi (vrei, nu vrei) vei investi lunar o anumita suma sau procent din afacere in activitatile de marketing, acestea vor fi executate de catre francizor. Asta inseamna ca nu este necesar ca tu sa angajezi un expert sau o agentie de marketing, dar atentie! Activitatile de marketing pe care le executa francizorul vizeaza de cele mai multe ori brandul lui, nu locatia ta in particular. Deci tu vei sustine cresterea notorietatii de brand, notorietate de care tu nu vei mai beneficia daca incetezi colaborarea cu francizorul.
Costuri reduse pentru marfa si materii prime sau asa numita economie de scala. Un francizor cumpara marfa pentru intreg lantul de francizati ceea ce inseamna ca va plasa comenzi mari la care va primi discounturi de volum. Deci tu te vei bucura de costuri mai mici decat daca ai face tu achizitii pentru o singura locatie.
Dezavantaje:
Avand in vedere ca unul dintre principalele motive pentru care oamenii decid sa devina antreprenori este acela ca vor sa fie propriul sef, faptul ca te bagi intr-o afacere pe care o vei opera conform regulilor impuse de altcineva (francizorul) reprezinta din punctul meu de vedere cel mai mare dezavantaj al francizei. Totusi sunt unii oameni care vor doar sa testeze antreprenoriatul sau unii care prefera sa aiba o alternativa mai flexibila la un job normal asa ca pentru acestia, faptul ca trebuie sa se conformeze regulilor unui francizor, nu este o mare problema. Desi vei avea o oarecare autonomie in modul in care iti gestionezi afacerea, in cea mai mare parte ti se va cere sa urmezi regulile, reglementarile si sistemul operational creionat de catre francizor.
Un dezavantaj (care este de fapt o consecinta a celui de mai sus) este ca in momentul in care semnezi actele pentru o franciza semnezi si respectarea tuturor regulilor, iar incalcarea lor te pot aduce in punctul in care sa iti pierzi afacerea indiferent de contributia ta de pana atunci.
Cost initial mare. In general o franciza este destul de scumpa si presupune sa detii niste fonduri. Sumele variaza intre cateva zeci de mii de euro si sute de mii de eur. Spre exemplu, o franciza Magic Salon costa in jur de 70.000-100.000 eur, o franciza 5 to go costa intre 15.000-25.000 eur, o franciza Donuterie este intre 35.000 si 45.000 eur. Date despre mai multe francize si costurile lor poti gasi aici sau aici.
Mie imi place sa spun ca o franciza este de cele mai multe ori similara asocierii cu un partener care detine un share mai mare din business. De aceea e foarte important sa cunosti francizorul si sa intelegi in ce mod isi gestioneaza el francizatii, ce suport le ofera, cum comunica cu ei, cat de deschis e la feedback, etc.
Vei plati taxa de royalty pentru folosirea numelui si brandului. Acestea sunt costuri nenegociabile prin care tu ai voie sa te folosesti de brandul francizorului. In mod normal, in afacerea creata de tine de la zero, acest cost nu exista.
Ai putea avea probleme de reputatie pe care nu le poti tu rezolva. Aici ma refer la faptul ca indiferent de cat de bine iti gestionezi tu afacerea, daca franciza are probleme de reputatie sau management deficitar, acestea vor afecta intregul brand si perceptia consumatorilor asupra acestuia. Acest lucru se va rasfrange si asupra ta chiar daca tu iti faci treaba bine.
Multi considera franciza ca fiind alternativa mai sigura la deschiderea propriului business, insa parerile sunt impartite. Ultimele studii arata ca rata de esec a unei francize este asemanatoare cu aceea a unui start up.
Eu cred ca depinde foarte mult de tara in care te afli si de maturitatea pe care acest sistem de francizare o are in tara respectiva. Din punctul meu de vedere in Romania suntem pe un trend pozitiv de dezvoltare si maturizare a francizelor, insa mai avem de lucru la mindsetul antreprenorului, fie ca este francizat sau francizor.
In incheiere va las sa vizionati un interviu cu Radu Savopol, co-fondator 5 to Go, care din punctul meu de vedere este un model in industria de francize si care se bucura de o foarte mare apreciere in toate cercurile de oameni de afaceri.
Iar daca la final de articol tot nu stiti daca o franciza vi se potriveste, puteti face testul de personalitate al celor de la Franchise Business Review, macar pentru amuzament :)
P.S: Daca detii sau ai detinut o franciza si ai lucruri de impartasit din experienta ta, lasa un comentariu la acest articol.
Bình luận