top of page

Noi trenduri de consum si cum sa le valorifici

Anul 2023 a fost si este pentru noi toti unul complicat si destul de imprevizibil principalul factor perturbator fiind evolutia inflatiei in toata lumea.

Odata cu mediul economic incert, si comportamentul consumatorului devine din ce in ce mai imprevizibil. In astfel de momente este bine sa ne documentam frecvent ca sa fim la curent cu evolutia comportamentului consumatorului, dar si sa luam masuri de imbunatatire a afacerii noastre conform noilor trenduri.


Iata mai jos cateva trenduri de consum observate in ultimele studii de piata si hai sa vedem cum poti profita de ele:


Impactul milenialilor (cei nascuti intre 1981 si 1996): avand in vedere ca milenialii reprezinta 30% din vanzarile globale cu amanuntul, este clar ca acestia detin in continuare o influenta semnificativa in industria de retail. Antreprenorii trebuie sa-si adapteze strategiile pentru a raspunde comportamentului consumatorilor mileniali. In acelasi timp tot ei sunt cei mai bombardati cu oferte si mesaje de marketing, asa ca daca vrei sa mergi pe un teren mai putin minat cu ofertele jucatorilor din piata, poti dezvolta servicii sau produse care sa deserveasca alte profile de consumator. Probabil nu vei avea acelasi volum de vanzari insa te vei distinge mai usor in comunicare.


Pretul si caracteristicile produsului: Comportamentul consumatorilor este puternic influentat de pret (71%) si de caracteristicile produsului (58%) pentru achizitiile influentate digital ceea ce inseamna ca ai nevoie sa gasesti mixul perfect intre un pret bun si un produs bun. Ce te ajuta sa faci asta sunt studiile de piata si conversatiile oneste cu consumatorii tai (recenzii, focus grupuri, conversatiile din call center, etc). Foloseste aceste informatii pentru a-ti perfecta oferta.


Consecventa in comunicare pe toate canalele: marcile care ofera experiente consistente pe toate canalele sunt favorizate de 79% dintre consumatori. De aceea antreprenorii ar trebui sa asigure un branding coerent pe toate platformele. Daca iti pare ceva ce poti ignora in 2023 (as in “nu am bani pentru asa ceva”), ia aminte ca acest lucru este deosebit de important in lumea digitala de astazi, unde clientii au acces la o varietate de canale si pot comuta cu usurinta intre ele. Oferind o experienta consistenta, marcile pot construi incredere si loialitate fata de clientii lor.

O astfel de experienta unitara are la baza o strategie de comunicare foarte bine pusa la punct, iar agentiile de marketing sau consultantii te pot ajuta sa pui la punct o astfel de strategie.

Mai mult, 84% dintre consumatori doresc sa fie tratati individualizat in comunicare, ceea ce inseamna ca trebuie sa adaugi o componenta de personalizare in strategia ta de comunicare (aici intervin din nou studiile de piata care te ajuta sa intelegi profilul fiecarui client si cum poti comunica individualizat cu fiecare in parte).

Partea buna, insa, este ca 80% dintre consumatori sunt dornici sa impartaseasca cu tine informatii personale care sa le asigure o experienta de shopping mai buna. Asa ca defineste procese de colectare a datelor respectand in acelasi timp si confidentialitatea clientilor.


Esti gata sa-ti impulsionezi vanzarile printr-o strategie de marketing coerenta?

Trimite-mi azi un mesaj si hai sa colaboram!


Incredere in recenziile online: Antreprenorii ar trebui sa gestioneze in mod activ recenziile online si sa le foloseasca pentru a construi credibilitatea caci recomandarile prietenilor si recenziile sunt in continuare definitorii pentru achizitii: 84% dintre consumatori au incredere in recenziile online la fel de mult ca in recomandarile prietenilor si 81% dintre consumatori au sanse mai mari sa cumpere un produs daca prietenii lor il recomanda. Asigura-te ca ai un modul de recenzii instalat in site si, in plus, ca ai pus la punct un sistem prin care sa documentenzi toate experientele pozitive ale clientilor tai. In plus “word of mouth marketing” nu mai este doar un concept nice to have, ci el trebuie sa faca parte din strategia ta de marketing si comunicare.



Impactul cumpararii impulsive: desi pretul devine un criteriu din ce in ce mai important atunci cand facem o achizitie (datorita faptului ca portofelele consumatorilor se subtiaza), inca avem 40% dintre achizitii facute din impuls. Aici ajuta campaniile de tip flash sales care sunt limitate in timp, dar chiar si ele trebuiesc mapate pe nevoile de consum si pe sezonalitate. In plus poti profita strategic de activari precum cupoane si promotii pentru a atrage noi clienti si pentru a incuraja schimbarea furnizorului preferat de catre consumatori.

 

Desi in aceste momente tulburi, lista noastra de lucruri de facut devine din ce in ce mai stufoasa, intelegand si valorificand aceste tendinte iti poti prioritiza si alinia strategiile cu comportamentul consumatorilor. Iar ca rezultat, vei optimiza implicarea clientilor, vei stimula vanzarile si vei construi loialitate durabila fata de brandul tau.


Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page