top of page

Sindromul SHINY OBJECTS si efectele lui asupra succesului

Am intalnit frecvent clienti care s-au plans de lipsa de productivitate. Cauzele pot fi multiple, dar azi vorbim despre sindromul shiny objects si cum iti poate afecta afacerea.

Ce este sindromul shiny objects?

Reprezinta tendinta noastra de a cauta noi proiecte, noi oportunitati si idei, fara a le evalua beneficiile si fara a le alinia obiectivelor noastre principale. Pe scurt, nici nu apucam bine sa terminam un proiect ca deja ne gandim la urmatorul (the next best thing).


De ce apare?

Exista mai multe cauze, toate fiind exacerbate de lumea digitala in care traim care are rolul de a ne distrage si a ne atrage atentia in multiple directii.

  • daca nu ai claritate asupra obiectivelor tale sau a modului in care le poti atinge

  • daca nu ai incredere in ceea ce faci

  • daca esti frustrat(a) de evolutia si de performanta ta pe anumite proiecte aflate in lucru (de cele mai multe ori aceasta este o consecinta a unui workload mare care nu permite inchiderea unor proiecte la care lucrezi)

  • daca suferi de FOMO (fear of missing out) - esti mereu bombardat(a) de idei noi, vezi oportunitati peste tot, si efectiv simti ca nu le poti rata

  • daca esti mereu intr-un mindset de testing - nu stii exact ce proiect ti-ar putea aduce succesul mult dorit si atunci te apuci de mai multe in paralel ca sa vezi ce functioneaza mai bine.


Care sunt efectele negative ale acestui sindrom?

In primul rand, ucide productivitatea. Faptul ca te apuci de multe proiecte in paralel inseamna ca te incarci excesiv si lista ta de to do nu se termina niciodata.


In al doilea rand, creaza o frustrare si o neliniste legata de ceea ce faci. Partea cea mai urata a acestui efect este ca genereaza self-doubt si invariabil, intr-un final, genereaza sindromul impostorului.


Nu termini proiecte -> Nu ai reusite -> Te intrebi daca te pricepi la ceea ce faci

si daca antreprenoriatul e de tine


In al treilea rand, creaza stres, coplesire si lipsa de concentrare.Cum poti scapa de acest sindrom?
  • Clarifica-ti obiectivele si WHY-ul tau (de ce faci ceea ce faci). Foloseste-le ca pe o busola atunci cand evaluezi proiecte noi.

  • Responsabilizeaza-te mai bine pe proiectele in lucru. Fa un action plan, pune deadline-uri si tine-te de ele. Doar cand te vei elibera poti lua proiecte noi.

  • Spune "nu" mai des. Acest lucru e posibil daca ajungi stapan(a) pe timpul si energia ta.

  • Elimina distragerile. Poti identifica sursele care iti alimenteaza lista de proiecte (sursele de shiny objects) si te poti tine departe de ele.

  • Nu mai face comparatii cu altii. Asa ajungi sa renunti la proiectele tale si sa iei alte proiecte care par ca iti vor aduce succesul pe care il au altii.

Daca ai si alte sfaturi care stii ca functioneaza, lasa un comentariu.

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page